Akademikers roll i det offentliga samtalet debatteras

Vad beror det till synes minskade engagemanget i det offentliga samtalet från akademiker i Umeå på? Det frågar sig Lars Jacobsson, professor i emeritus i psykiatri vid Umeå universitet, i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren. Mattias Lundberg, docent i psykologi, och Karl-Johan Bonnedahl, universitetslektor vid Handelshögskolan, har replikerat – och Stefan Gelfgren tog ju upp temat tidigare i höst.

[2013-09-30] Vad beror det till synes minskade engagemanget i det offentliga samtalet från akademiker i Umeå på? Det frågar sig Lars Jacobsson, professor i emeritus i psykiatri vid Umeå universitet, i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren. Mattias Lundberg, docent i psykologi, och Karl Johan Bonnedahl, universitetslektor vid Handelshögskolan, skriver repliker.

Lars Jacobsson uppfattar det som att det finns ett minskat engagemang från akademiker i det offentliga samtalet här i Umeå. Han syftar då framför allt på det offentliga samtal som pågår på lokaltidningarnas debatt- och kultursidor, men också i nationella medier. Han efterlyser alla typer av röster – medicinare, naturvetare, samhällsvetare och humanister och ställer sig frågan om det framför allt inte humanister och samhällsvetare skulle kunna spela en större roll som värnare av det som skulle kunna kallas ”bildning” – det intellektuella uppdraget.

Läs Lars Jacobssons debattinlägg

 

Mattias Lundberg, docent i psykologi, skriver i en replik på Mynewsdesk att det offentliga rummet ser annorlunda ut i dag än tidigare. Han menar dels att konkurrensen om medieutrymmet ökar – det är svårare att ta sig in på debattsidor. Mattias Lundberg poängterar också att om man breddar definitionen och tar med de internetburna sociala medierna, så är hans upplevelse att medverkan från akademin hela tiden tar större plats. Det finns ett stort antal medarbetare vid Umeå universitet som bloggar, twittrar, gör podradio och podvideo skriver debattinlägg på internetburna nyhets- och debattsidor på nätet.

Läs Mattias Lundberg replik

 

Karl Johan Bonnedahl, docent vid Handelshögskolan, skriver också en replik. På Umeå universitets forskarblogg resonerar han om orsaker till ett minskat engagemang. De tre viktigaste orsakerna är som han ser det är specialiseringen, meriteringen och tidsbristen. Detta sker samtidigt som frågan om engagemang aldrig har varit viktigare, skriver Karl Johan Bonnedahl.

Läs Karl Johan Bonnedahls replik

 

Redan tidigare i höst var Stefan Gelfgren, idéhistoriker och lektor på Humlab, inne på samma ärende när han i ett inlägg på Umeå universitets forskarblogg efterlyste engagemang från forskarvärlden när det gäller frågan om den planerade gruvbrytningen i Kallak, Jokkmokk.

Läs Stefan Gelfgrens blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *