”Allt var väldigt enkelt”

Att välja universitet för postdoktorala studier var inget problem för indiskan Sushma Sharma. Efter att ha slutfört doktorsavhandlingen vid Institute of Microbial Technology i Chandigarh åkte Sushma Sharma raka vägen till Umeå.

Här hade maken — också han molekylärbiolog — redan tillbringat ett år med fortsatt forskning efter avhandlingen.

— Så det var ju väldigt enkelt för mig. Allt var förberett. Vi hade en lägenhet och min man kunde hjälpa mig med allt det praktiska. Och han hade också ett nätverk av människor som jag har lärt känna, säger Sushma Sharma.

 

Formaliteterna kring arbetstillstånd och uppehållstillstånd var också fixade när Sushma Sharma anlände. Och väl framme hjälpte hennes institution till med alla handlingar som skulle fyllas i, till exempel från Skatteverket och Migrationsverket, vilket underlättade betydligt.

— Jag tycker faktiskt att allt har varit väldigt enkelt här. Det enda problemet som jag har haft är att all information från myndigheter och alla officiella handlingar är på svenska. Och då måste jag översätta det i Google Translate. Det är ganska krångligt, säger hon.

Sushma Sharma tycker att fler dokument borde vara översatta — det skulle underlätta betydligt.

— Jag har i och för sig tänkt att lära mig svenska men har inte haft tid. Nu har vi fått en baby också som tar mycket tid i anspråk. Men stannar jag kvar under en längre period så kommer jag nog att gå en svenskkurs. Min make läser lite svenska nu, säger hon.

 

Språket är dock inget problem på universitetet eftersom alla pratar engelska där, menar Sushma Sharma.

Post doc-stipendiet tar slut i juni 2013 — sedan är framtiden oviss:

— Jag stannar gärna ett tag till här om jag får möjlighet. Forskningen här är avancerad och jag kan planera min tid friare här än i till exempel Indien. 

 

Namn: Sushma Sharma.
Ålder: 32.
Arbetsplats: Institutionen för biokemi och fysik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *