Europaturné lockade holländare till Umeå

Under turnén Caught by Umeå var Umeå universitets sikte inställt på att nå studenter runt om i Europa. Två som lockades att söka sig till Umeå var Trieuvy Luu och Martijn van den Broeck från Nederländerna.

Europaturnén Caught by Umeå, som var en del av kulturhuvudstadsåret Umeå2014, svepte under två månader fram genom Köpenhamn, Warsawa, London, Paris, Barcelona, Hamburg och Amsterdam. Umeå universitet var en viktig aktör under turnén och målet var att nå studenter och alumner — vilket man också lyckades med.

Till ”hubben” och tältkåtan, där arrangemangen hölls, sökte sig i Amsterdam ungdomarna Trieuvy Luu och Martijn van den Broeck. Som representant för Designhögskolan i Umeå fanns en av de programansvariga, Demian Horst, på plats. Han berättade om Designhögskolan i Umeå och vad studierna här innebär. Trieuvy och Martijn skakade hand med Demian Horst och lovade att de snart skulle ses igen. De höll sitt löfte och nu — drygt ett år senare — är de inskrivna som studenter vid masterprogrammet i interaktionsdesign.

— Det var Martijn som fick mig att besöka Caught by Umeå när turnén passerade Amsterdam. Då hade jag aldrig hade hört talas om skolan, berättar Trieuvy Luu.

Båda studenterna gillade vad de mötte i utställningarna och under programpunkterna, när turnén stannade till i Amsterdam.
— Caught by Umeå fångade verkligen atmosfären i Umeå. Jag minns att vi fick dricka vatten ur isglas och att vi var väldigt imponerade av utställningarna. Från Designhögskolan fanns alla masterprogram representerade, berättar Martijn, som kom in på flera andra skolor också, bland annat New York School of Visual Arts.

Trieuvy och Martijn har båda studerat industridesign på kandidatnivå vid University of Technology i Eindhoven och är uppvuxna i mindre städer nära Eindhoven.
— Jag gillar Skandinavien och hur man ser på design här. När jag jämförde olika skolor så dök hela tiden Designhögskolan i Umeå upp. Jag kände till att den rankades som bästa designskola av organisationen Red Dot. Och Kevin Gaunt, interaktionsstudent från Umeå, hade vunnit IxDA, som är en av de viktigaste tävlingarna i interaktionsdesign. Jag kikade också på studenternas portfolios och de bekräftade bilden av att det måste vara en bra skola, säger Martijn.

— Jag var lite rädd för att komma till Umeå, berättar Trieuvy Luu. Det var mörkret och snön som jag var nervös för, men nu när jag är här känns det som att staden är full av aktiviteter och karaktär. Jag älskar Bondens marknad på lördagarna och stämningen på Designhögskolan gör att jag känner att jag hittat hem