Friskvård på arbetstid

Som medarbetare vid Umeå universitet finns möjlighet att använda en arbetstimme per vecka för friskvård, när verksamheten tillåter. Det är också möjligt att köpa ett rabatterat motionskort på Iksu.

Christer-Akerberg

Christer Åkerberg.

Varför har Umeå universitet valt att satsa på en friskvårdstimme och ett subventionerat motionskort?
— Först och främst ser vi friskvård som en förebyggande arbetsmiljöfaktor. En friskvårdstimme kan vara ett bra sätt att komma igång. Från ett ”friskvårdsbidrag” som nyttjades av cirka 700 medarbetare per år, valde universitetet 2007 ett nytt förhållningssätt.
— Målet var att erbjuda ett subventionerat motionskort med bra pris, brett utbud och nära. Erbjudandet om friskvårdstimmen är tänkt att underlätta generellt och inte enbart kopplad till motionskortet.

 

På vilket sätt kan man använda 
friskvårdstimmen?
— Friskvårdstimmen kan nyttjas under arbetstid när verksamheten medger. Som exempel kan nämnas stavgångspromenad, skidåkning, Friday Walking Club, lunchgymnastik, promenad till centrum och friskvårdssång! Det här är en möjlighet —  inte en absolut rättighet, här finns inget ”skall-krav”.
— Man kan inte bygga upp en ”friskvårdstimme-bank” genom att spara timmar om man inte haft möjlighet att nyttja tiden 
under en vecka. Sker träning utanför arbetstid är det fritid och egen aktivitetstid.

 

Vissa medarbetare anser sig ha svårt att få tiden att räcka till för att nyttja friskvårdstimmen. Vilket råd kan du ge dem?
— Det är olyckligt om man inte anser sig ha tid, tanken är att det ska finnas möjlighet att skapa ett andningshål under veckan, när tillfälle ges. Jag tycker att man ska ta ett samtal med sin chef och se om man kan lösa det tillsammans, om det är svårt att hinna.
Hur många är det som nyttjar möjligheten att köpa ett rabatterat motionskort?
— Drygt 1 900 medarbetare hade motionskort 2013. Utvecklingen har varit positiv sedan 2007, då 1 300 hade kort.

 

Varför är det enbart Iksu:s motionskort som är aktuella?
— Vid upphandlingen efterfrågades en leverantör, som kunde svara upp mot vår kravspecifikation när det gäller pris, utbud och närhet.

 

Hur nyttjar du själv friskvårdstimmen?
— Jag spelar innebandy varje onsdag — det har blivit en god och lustfylld vana.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *