georgsson940

Fyra frågor till Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Fredrik Georgsson är utbildningsledare vid Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.

Hur har söktrycket och antalet förstahandssökande utvecklats de senaste åren?

Backar man ett-två år har söktrycket legat ganska konstant, men går man åtta-tio år tillbaka har det ökat otroligt mycket. Det är i stort sett en fördubbling och det är framförallt till civilingenjörsprogrammen som antalet förstahandsansökande ökat.

Vilken är den största utmaningen inom studentrekrytering de närmaste åren?

På många av våra program har vi väldigt skev könsfördelning. Ta till exempel utbildningarna inom data/it, på civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap tog vi in ett sextiotal studenter, varav bara en tjej. Det är förstås inte bra. Programmen skulle tjäna på att ha fler kvinnor och dessutom skulle vi få fler sökande per plats om vi fördubblar urvalet.

Har Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten några särskilda satsningar, kampanjer eller liknande på gång inför vårens ansökningsomgång?

Nej, men det här med att rekrytera fler tjejer har funnits med länge. Där har vi tillsammans med it-företag, föreningslivet och Umeå kommun drivit egna initiativ, till exempel programmeringsläger på sommarloven och sommarjobb för gymnasieungdomar. Annars kampanjar vi generellt för våra program och för Umeå universitet som varumärke.

Arbetar fakulteten aktivt med internationell studentrekrytering?

Ja, vi åker bland annat till Indien, fakultetens internationaliseringsansvarige Lennart Johansson och ett gäng programansvariga är där just nu och besöker olika lärosäten. Arbetet med internationalisering de senaste åren har fallit väldigt väl ut. Vi har ökat vår andel av de studenter som kommer utifrån. När det gäller utbyten är problemet att få våra egna studenter att åka iväg utomlands, det är där vi måste lägga krutet nu, men det går definitivt åt rätt håll.