Hand håller USM-kort.

Motionskort satte sinnen i rörelse

”Det här verkar vara en lekstuga för universitetsbyråkrater som inte förstår vad ett sådant här beslut innebär. Byråkrater som alltmera lever i sin egen värld. Jag skulle vilja beteckna beslutet som en ren skandal.” (universitetslektor)

Sällan verkar så många haft så få att klaga på för så lite. Nämligen upphandlingen av motionskort och Christer Åkerberg, koordinator för personalutveckling inom hälsa, friskvård och företagshälsovård, som fick ta emot i storleksordningen 250 reaktioner via Aurora, e-post och sociala medier.

— Många synpunkter indikerade väldigt tydligt att detta är en fråga som ligger många varmt om hjärtat. Upphandlingen i sig var egentligen inga konstigheter. Men visst är det en erfarenhet att fundera över vad som kan förbättras till nästa gång, exempelvis att informera tidigare om att upphandlingen är på gång, säger Christer Åkerberg.

Att universitetet erbjuder anställda motionskort baseras på att det har visat sig vara ett bra sätt att öka hälsan och välbefinnandet bland personalen. Ytterst var universitetsledningen beställare av upphandlingen utifrån en given budgetram och fattade beslut om avtalet enligt underlaget som arbetats fram. De krav som universitetet ställde baserades på statistik över vilka aktiviteter som utövats under det dåvarande motionskortsavtalet. Ärendet bereddes av Upphandling och inköp med stöd av en referensgrupp med bland annat arbetstagarrepresentanter. Bland de leverantörer som i slutänden uppfyllde alla kraven i förfrågningsunderlaget var det en avsevärd prisskillnad, och det rådde enighet om att USM:s anbud var det totalt sett fördelaktigaste.

”Jag undrar om Umeå universitet helt har tappat omdömet! Är upphandling befriat från det som kallas vetenskap?” (universitetsadjunkt)

Mycket i kritiken mot upphandlingen var både sakligt och konstruktivt, medan somligt höll ett tonfall som man kanske inte direkt förväntar sig på ett universitet. Elza Dunkels på Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap har forskat kring hårdföra uttryck i den digitala världen.

— På tv framställs näthatare gärna som kufar med snus och keps, men i själva verket kan helt vanliga människor uttrycka sig extremt på nätet. Akademiker är inga undantag. När man pratar i samma rum kan man läsa av hur mottagaren reagerar och anpassa sig efter om någon blir ledsen, men på nätet missar man det eftersom det inte är ett samtal i realtid, säger Elza Dunkels.

Vad många har glömt bort är att det blev sura miner även för nio år sedan när universitetet upphandlade Iksu istället för att som tidigare ha en friskvårdspeng på en tusenlapp till valfri aktivitet, något som bara cirka 700 medarbetare per år då valde att utnyttja.

— Även den gången fick jag en massa mejl. Då handlade kritiken om att vi subventionerade Iksu. Den här gången var det snarare att vi tog ifrån medarbetarna något som var dem kärt, berättar Christer Åkerberg.

Som mest har cirka 2 000 medarbetare, alltså närmare halva personalstyrkan, haft motionskort på Iksu, ett kort som man i genomsnitt nyttjade 1,5 gång i veckan. Efter att avtalet löpte ut har många valt att ändå fortsätta på Iksu men då betala ur egen ficka. Det subventionerade USM-kortet har hittills cirka 500 medarbetare skaffat.

Det som framför allt har rört upp känslorna kring bytet är avståndet från campus och utbudet.

”Det här var bland det mest korkade beslut jag varit med om. Då var det slut med rabatterad motionen. Vilka inkompetenta förhandlare har varit i farten denna gång?” (universitetslektor)

Universitetsjurist Chatarina Larson menar att en del av kritiken bottnar i att man inte har klart för sig vilka krav som är möjliga att ställa i en upphandling.

— De krav vi ställer måste vara sakligt grundade och konkurrensneutrala. Vi kan därför inte specifikt kräva exempelvis en squashplan, något som bara en leverantör tillhandahåller, såvida vi inte också kan visa att just den aktiviteten skulle vara avgörande till varför medarbetare alls tränar, säger Chatarina Larson.

När det gäller avstånd, var det som krävdes i förfrågningsunderlaget att man har anläggning i Umeå tätort och att det är ett plus om det går att snabbt ta sig till träningen med kollektivtrafik från campus. Något som alla leverantörer uppfyllde.

Avtalet med USM löper på två år och inleddes i augusti 2016. Information om vad som händer därefter kommer inom kort.