Bilden av krogbranschen

I media är det ofta män som syns när Gastronomin presenteras. I tv tävlar manliga kockar, och bara ett fåtal kvinnliga. Är förutsättningarna för att bli erkänd lika för könen och hur ser framtiden ut?

Idag är en vanlig dag på många sätt. Men idag är också väldigt speciell. Mitt livs första blogg skall skrivas. Inte nog med att det är mitt första alster inom denna kategori. Jag kastar mig in i ett ämne som jag inte på något sätt är specialist på, för att vara ärlig, inte alls insatt i. Men jag tycker det är spännande och jag tror att ämnet kommer att generera åsikter och kommentarer som jag skall använda på bästa sätt i mitt arbete i framtiden. Men innan jag lämnar mina vardagsfrågor för att gå in på okänd mark så tänkte jag kort berätta varför jag finns här i detta forum överhuvudtaget.

 

För er som inte är bekanta med Restauranghögskolan så är det en av Umeå universitets minsta enheter. Sett till antal anställda och antal studenter. Men det är en enhet med stora framtidsplaner. Besöks- och upplevelsenäringen som är en av våra huvudsakliga avnämare är en bransch som behöver kompetens för att säkra kvalitén i den marknad som stadigt växer. Vi arbetar för att bidra till att behovet av kompetens inom branschen tillgodoses och att kontinuerligt utveckla den. Och idag är det väldigt intressant och glädjande att många unga människor på olika sätt lockas till att utbilda sig för en framtid i branschen. För er som gillar siffror och statistik kommer här lite hårda fakta som också spelar en viktig roll i det jag framöver kort skall beskriva.

 

2013 startar Restauranghögskolan sitt nya Gastronomiprogram. Ett kandidatprogram som skall förbereda för ett fruktsamt arbetsliv och fortsatta akademiska studier.
426 personer väljer att söka till de 30 platser som vi kan erbjuda på programmet.
Ett antal vi var mycket nöjda med med. Få utbildningar vid Umeå universitet har så många sökande/plats.

 

Av de sökande var 243 kvinnor.
I slutändan antogs 25 kvinnor och 16 män.

 

Nu till det i mina ögon intressanta som jag hoppas skall locka fram era kommentarer:
I tv och annan media är det till mycket stor del män som syns när Gastronomin på olika sätt presenteras. I tv tävlar oftast manliga kockar, med ett litet inslag kvinnliga, mot varandra. Manliga kockar och andra män dömer matlagningstävlingar i tv. Tävlingen Årets Kock, tillika Svenskt mästerskap i professionell matlagning, har en jury som till stor del består av män och det är i princip uteslutande män som anmäler sig till tävlingen. Mycket få gånger har där kommit en kvinna längre än till semifinal i den prestigefulla och av media hårt bevakade tävlingen.

 

Frågan är varför det är mannen som står i det professionella gastronomiska rampljuset allt som oftast idag? I Sverige och i världen. Många kvinnor verkar vilja skapa sig en god framtid i branschen. Vad är det dessa utbildade kvinnor, och män, kommer att möta i sitt framtida arbetsliv. Är förutsättningarna för att tex bli erkänd lika för de två könen? Hur ser framtiden ut om det som är rådande just nu fortsätter?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *