Hållbara kurser

Tillsammans med min högt värderade arbetskamrat Ulf ger jag ett antal kurser i Hållbar utveckling. Kurserna är isande och värmande av många skäl. På den mörka sidan har vi de dödliga hoten, komplexa låsningar och beroenden, kortsiktighet och den egoistiska dumdrygheten.

 

På plussidan har vi till att börja med att det finns oändligt mycket att lära sig om ekonomi, ekologi och runt det sociala spelet på olika nivåer. Precis när man tror att man förstått vad som är på gång sticker en ny faktor upp huvudet och ändrar förutsättningarna. Tänk att man får betalt för att fundera och diskutera allt detta ur ett problemlösande hållbarhetsperspektiv!

En annan, ännu mer positivt laddad faktor, är att få följa studenternas utveckling inom området under en halv termin. Alla når vi inte och några kan redan massor när de börjar men resten gör mödan värd, suveräna ungdomar allihop!

I veckan handlade en av föreläsningarna om teknik och hållbarhet. Vi enades om att

  • Utan teknik skulle vi sitta nakna i gräset. Teknik ändrar oss, vi ändrar tekniken.
  • Teknik är räddningsplankan för ett hållbart samhälle
  • Uppfinningar sker när en person med rätt attityd och rätt kunskaper är på rätt plats, med rätt material, vid rätt tidpunkt, med rätt kompisar

När jag nu ändå är i luften tänkte jag passa på och berätta om två kursmoment som vi använt oss av, till och från.

Det första är att studenterna formar en grupp som tillsammans bygger en fiktiv person, en ”persona”. De redovisar sin persona inför helgrupp och får därefter ett antal dilemmor av oss att ta ställning till via sin persona. Ett socialt dilemma går ut på att personan går förbi en tiggare på vägen till jobbet. Hur gör personan? Ingenting? Ger några kronor? Bjuder hem tiggaren? Vad händer om tiggaren är en före detta arbetskamrat.

När övningen börjar känner studenterna oftast inte varandra. Det gör de efteråt.

Som slutkläm på kursen använder vi ibland en fri uppgift med målet att förändra attityder runt hållbar utveckling. Några av bidragen vi fått in är:

  • Varningstext på bensinpumpar. Stora blaffor som lyder ”Bensin dödar” och lite andra klimatsmarta budskap.
  • Trampa för någon annans liv. Här var iden att man går på IKSU och trampar motionscykel utav bara den. För varje trampad KWh skänker IKSUs sponsorer några kronor till Unicef.
  • Orättvisemärkning,  förslaget var ett litet klistermärke som man kladdar fast på det man tycker är orättvist.

Orattvis_s

 

  • Energiskor. Spring och samla samtidigt in den energi du gör av med via skorna. Energin man fått ihop matar man in i elnätet när man kommer hem. Man blir både rik och får motion bara hittar rätt materialval till skorna. Kanske var det ytterligare något problem?

Den sista attitydförändraren lämnades föresten in på en sommarkurs för några år sedan. Ni som var med då kommer säker ihåg att vi gav sommarkurser även riktade till ”allmänheten”. Kul gäng allmänheten, består av lantbrukare, ensamstående arbetslösa, någon enstaka mormor och förstås en massa häftiga ungdomar. Nu är vi snabbt på väg att bli inkrökta campusvarelser med blickarna fast fokuserade på masterdammens djup. En eloge i detta sammanhang till min parallellbloggare Karl-Johan Bonnedahl på forskarbloggen (ett snäpp uppåt i rangordningen). Han skrev i veckan ett läsvärt inlägg om den tredje uppgiften.

Tillsammans med Ulf har jag skrivit boken Hållbar utveckling Livskvalitet, beteende, teknik. Några av mina favoritcitat fanns med i boken och förtjänar att upprepas här, Häng med på en hållbar bergochdalbana av snodda citat:

Att rädda klimatet är en sak, att göra det med hedern i behåll är en helt annan. Varje komplext problem har en enkel lösning, som är fel. Pessimism är en lyx för goda tider. När det är sämre ställt är passimism ett självuppfyllande, självförvållat dödsstraff. Idel solsken är öken. Tack, det räcker med mycket.

Man utgår ofta från att folk förstår det språk de talar, vilket kan visa sig ha ödesdigra konsekvenser. Det är enklare att föreställa sig jordens undergång än kapitalismens. Så länge det finns krig finns det människor. Varför ska jag bry mig om min min kultur eller art går under? Det finns inget bra svar på detta, men om din kultur inte har övertygat dig om det så ligger kulturen illa till. Omäsnkligt!

Medborgare, kamrater, konsumenter! Vi är nöjda när vi dödat tiden som vi kämpat så för att spara ihop. Det är aldrig för sent att ge upp! Jag har ingen framtidstro, men jag tror att jag kommer att få en.

God morgon förresten, Ha de ida!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *