Hjälp! När började det snöa?

I morse singlade vinterns första snöflingor utanför när jag lämnade mitt rum i RLU-lokalerna för att gå till neurologmottagningen i andra änden av Östersunds sjukhus.

RLU är en förkortning av Regionaliserad läkarutbildning som i korthet innebär att totalt ca 200 studenter lämnar Umeå för att göra den senare halvan av läkarutbildningen på sjukhusen i Östersund, Sundsvall eller Sunderbyn.

RLU-lokalerna utgör egentligen bara en korridor, men är ändå lite av en fristad.  Här samsas lärare, forskare, studenter och administratör. En enkel men stilsäker inredning med vackra färger och spännande belysning bidrar till trivseln. Nybyggarandan finns fortfarande kvar. De äldre studenterna lär nyanlända att vårda lokaler och varandra. Även jag kommer på mig själv att gå och plocka och rätta till möbler eftersom det gör mig så glad att öppna dörren till korridoren.

Vid lunchtid återsamlas studenterna från sjukhusets olika avdelningar för att umgås och äta i studentmatsalen som har en strålande utsikt över Storsjön och Frösön. Mitt rum är precis intill och jag påminns om världsliga behov när goda dofter från matlådor når mitt skrivbord.

Själv går jag till sjukhusets personalmatsal, jag har aldrig lärt mig det där med att planera lunchlåda. I matsalen serveras hemlagad mat, till skillnad från många sjukhus söderut. Även här är utsikten fantastisk med vatten och fjäll.  Har man en dålig dag och inte orkar lyfta på blicken så kan man istället vila ögonen på blommorna på kyrkogården nedanför.

Intellektuell stimulans saknas inte på RLU i Östersund. Här diskuteras vetenskap kring fikabordet och anslagstavlan är fylld av publikationer inom vitt skilda ämnen. De flesta av Östersunds studenter gör sina 30 poängs projekt med lokala handledare och några har även inlett doktorandstudier. De dagar jag deltar i personalens kafferast brukar jag få kluriga problem av vår statistiker som jag snabbt vidarebefordrar till matematiskt begåvade släktingar och bekanta. Men för varje löst uppgift får jag genast nya.

Nu skulle jag önska er hjälp, kära medarbetare, för att lösa det senaste problemet:

En dag började det snöa, en snöplog åkte ut klockan 12. Den första timmen plogade den 2 mil, den andra timmen plogade den 1 mil.  Vilken tid började det snöa?

Lämna gärna svar nedan!!

Vi hörs!

2 kommentarer till Hjälp! När började det snöa?

1. vipi@live.se' ViPi says:

Vi antar att snödjupet växer linjärt med tiden enligt d=kt+h, där h är snödjupet klockan 12, och t är tiden räknat från klockan 12. Från informationen i uppgiften får vi att 2h=k vilket ger d=2ht+h. Vi får d=0 då t=-1/2, d.v.s 11.30.

2. KL says:

Stämmer bra!
    Om man vill göra det ännu svårare kan man anta att plogbilens fart är omvänt proportionell mot snödjupet. Då blir svaret kl 11.23.
    Hälsningar Katarina L