Elin Andersson: ”Informatör? Jaha, men vad gör du då?”

"Jag är en av alla oss slasktitulerade: informatörer, koordinatorer, projektledare, projektassistenter, producenter och utredare (och många fler). "

När jag berättar vad jag jobbar med får människor nåt frånvarande i blicken och på sin höjd får jag ett oförstående ”okej?…” till svar. Ingen fattar riktigt vad man håller på med. Ibland brukar jag slänga in ett desperat: ”jag skriver pressmeddelanden!!”, har jag tur får jag ett lite mer intresserat ”jaha!” tillbaka.

Men min roll – informatörens – en som är helt central i ett modernt samhälle. Det är vi informatörer som hanterar information; vi förmedlar den, samlar in den, riktar den, ibland håller vi på den, vi planerar den och styr den, och vi gör det på alla bra sätt vi kan komma på. Vi är alltid knutna till ett företag, en organisation eller liknande och vår uppgift är att tillgängliggöra information om vår arbetsgivare. De flesta av oss är inte i huvudsak marknadsförare – vi ska ge en så realistisk bild som möjligt av hur saker ligger till och vilken information som vi har.

När det gäller universitetet är informatörerna speciellt viktiga. Vi är en statlig och i många fall skattefinansierad verksamhet. Vi lyder under offentlighetsprincipen och det vi producerar blir till offentliga handlingar. Men även för de som inte vill plöja genom universitetets arkiv ska det finnas information om vad vi faktiskt gör med skattepengarna. Dessutom tror jag att allt fler universitetsanställda inser att ökad kunskap om ett ämne eller forskningsprojekt både kan resultera i fler studenter och ökat intresse från forskningsfinansiärer.

Så, vad gör jag då, egentligen? Ja, rent konkret så innefattar mina arbetsuppgifter att bygga, fylla och uppdatera vår hemsida. Jag skickar också ut och tar in information via våra andra informationskanaler, till exempel facebook, nyhetsbrev, e-postlistor, kalendarier med mera. Jag producerar trycksaker, affischer och annat presentationsmaterial i de fall det behövs – hos HUMlab har vi lyxen att ha en anställd konstnär som hjälper till med formgivning! – jag är kontaktperson för exempelvis journalister. Jag kan ta fram underlag till planer, ansökningar, projektbeskrivningar, jag hjälper till att planera och hålla i vissa arrangemang – fast vid just HUMlab är det flera som är väldigt duktiga arrangörer. Sen gör jag en massa annat såklart. Skriva pressmeddelanden till exempel!