Livet som internationell koordinator

Vad gör en internationell koordinator egentligen? Det kan man fråga sig och det ska jag försöka reda ut. Men först tänkte jag berätta lite om vad som händer just nu.

Igår drog höstterminen igång och i och med det blev det återigen mer liv och rörelse här på campus. Den uppmärksamme la dock kanske märke till att det rörde sig studenter på campus redan förra veckan. Bland dessa studenter fanns c:a 500 nyanlända utländska studenter som deltog i den introduktionsvecka som ordnas för dem. Studenterna hälsades välkomna av prorektor Anders Fällström och under veckan fick de delta i olika föreläsningar och aktiviteter för att lära känna universitetet och Umeå. De introducerades till det svenska studiesystemet (det här med att kurser ges i block är ovanligt för de flesta utlänska studenter) och fick naturligtvis också bekanta sig med UB. Även några matcher brännboll och kubb spelades. Nu kan man ju fråga sig varför jag skriver om detta, och det är för att vi som jobbar i den grupp som är formerly known as International Office (numer tillhör vi Enheten för kommunikation och internationella relationer) är nämligen de som ordnar denna introduktionsvecka för de utländska studenterna. Jag själv har dock inte varit så inblandad i veckan utan det är två kollegor som hållit i trådarna angående den.

 

I stället ägnade jag mig förra veckan bland annat åt att försöka lokalisera två studenter som planerat att läsa utomlands under hösten men som ännu inte gett mig bekräftelse på detta. Jag var också i kontakt med ett partneruniversitet i Nya Zeeland angående möjligheten för dem att ta emot en doktorand från Umeå universitet, och jag var också i kontakt med en kollega vid ett annat svenskt lärosäte som hade lite frågor och funderingar kring utbytesnätverket north2north (för länder och lärosäten kring den norra polcirkeln) där Umeå universitet är med. Dagens huvudbry är att vår databas verkar ha tagit en oförutsedd, ovälkommen och synnerligen olämplig paus i sin verksamhet, vilket skapar en del problem för oss då vi behöver komma åt informationen i den när de utländska studenterna har funderingar kring sina kurser eller när de har frågor eller funderingar som rör deras boende (om de hyr rum via vårt International Housing Office).

 

Så, detta får fungera som en liten introduktion till vad som bland annat kan fylla ens dagar om man är internationell koordinator.

 

Bis bald!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *