Man kan inte gnälla sig till god stämning!

Har en skön känsla i kroppen, det är idag härligt att vara endel av idrotten i Umeå. Under denna vecka har stan verkligen överträffat sig själv och visat att vi är duktiga på att arrangera stora idrottsevent. Vädret hade vi också med oss även om det var lite kallt om kinderna.

I fredags var jag med på mötesplats SM-veckan och fick då bl.a. lyssna på Leif Nilsson som jobbar med destinationsutveckling på Göteborg & Company. Han beskrev vilken enorm omsättning sportindustrin har (6000 mdr kr internationellt och ca 70 mdr kr inom Sverige) och han brinner för att vi måste jobba för att söka och arrangera fler stora idrottsevenemang i Sverige. Han menade också på att idrotten och turismen borde arbeta mer tillsammans. I Göteborg har de haft framförallt tre framgångsfaktorer gällande deras stora lyckade idrottsevent. 1. En politisk enighet mellan de stora partierna. 2. En koordinatorsfunktion i form av Göteborg & Company 3. Att idrotten kopplar ihop sig med Näringslivet och att arrangemanget syns i hela staden. Han avslutade sin föreläsning med orden -”Man kan inte gnälla sig till god stämning”. Vilket är så sant, så sant!

Vi fick också information från RFs ansvarig för internationella event och fick presenterat RFs strategier för att söka internationella event. Jag kommer att ta med mig mycket från dessa föreläsningar när vi senare i vår ska jobba fram idrottshögskolans strategi för att söka nationella och internationella idrottskonferenser. Vi har en målsättning att försöka arrangera en större konferens/år inom idrottsvetenskapens område.

Jag ser också mängder att möjligheter att skapa något bra här i Umeå tillsammans med bl.a. Västerbottens idrottsförbund, Umeå fritid, och Visit Umeå som jag ser som goda och bra samarbetsparter om och när vi vill arrangera konferenser framöver.

I fredags eftermiddag hade vi en bra träff med tränare och verksamhetsansvariga för Dala Sports Academy, Skiduniversitetet Östersund och även utvecklingsansvarige för längd inom Svenska skidförbundet. Jag hoppas denna träff leder till att vi framöver kan få till ett samarbete som t.ex. kan leda till gemensamma läger för våra längdskidåkare och skidorienterare.

Hela helgen har jag varit på T3 Arena och pratat med besökare om vad UmU och idrottshögskolan kan erbjuda, roligt att så många varit intresserade och besökt vår monter.

Nu till tävlingarna, hur gick det då? Jo, det har gått bra för många Umeå studenter vilket är jättekul och jag är jättestolt över era insatser. Mia Eriksson har gjort fantastiska skidtävlingar med en 4:e plats i torsdagen skiathlon, ett guld i stafetten med bl.a. Charlotte Kalla och idag tog hon ett brons i sprinten. Linn Sömskar har också gjort mycket bra ifrån sig men hade idag mycket otur då hon ramlade och staven gick av. Clara Auland visade också framfötterna och gick till final i dagens sprint och hamnade där på en 6:e plats men fick även brons då de även delade ut SM-medaljer till de som var under 23 år. Marcus Ottosson är den Umestudent av killarna som lyckades bäst under skid-SM.

Elina Rönnqvist tog SM-guld i Styrkelyft och satte nytt Svenskt juniorrekord (192,5 kg) i marklyft och totalt blev det nytt personligt rekord med 517,5 kg. Karl Dahlgren kammade hem SM-guldet i Jujutsu klass 62 kilo. Sofie Lundmark tog som kartläsare till Emil Bergkvist också Silver i Sprint i Rally under lördagen.

Nu är det bara att ladda om inför en ny spännande vecka. Imorgon är en ny dag!