Meningsfulla studier

I höst har jag tjänstledigt 50% för studier. Man ska ju hitta sig själv och lista ut vad man ska bli när man blir stor. Har just denna vecka, hittat Livets mening, 15 hp på distans i Skövde.

 

Studierna började inte så bra eftersom jag missbedömde söktrycket till kursen Skapande svenska. Sent anmäld var för sent. Några blogginlägg här kanske kan lätta på abstinensen och de kommer garanterat att bli ett snyggt komplement till mina arbetsprover vid nästa ansökan. Kursen går en gång per år så jag kan blogga fler veckor om det skulle behövas. De kanske kan sammanställas till en bok, vem vet.

Jag har faktiskt redan gått en skrivarkurs, det märks väl? (Nej, säger min fru, det gör det inte alls. Antagligen måste man ha både talang och en längre kurs. Den jag läste var en kort kurs ”bara” för kurslitteratur. Ljummet jämfört med 30 hp Skapande svenska över ett helt år. Efter den kan man nog strukturera sin text på ett bra sätt och inte behöva en massa parenteser i tid och otid.) Att skriva kurslitteratur är skojigt men där finns hela tiden en gnagande känsla av att läsarna, av en eller annan anledning, tvingas att läsa det man skrivit. Det känns inte helt tillfredsställande som författare.

Om man gillar att skriva är ens närmaste vänkrets ofta extremt strängt upptagna. Vill man ha åtminstone en läsare är ett tips att skicka in små berättelser till de novelltävlingar som finns. Umeå universitet har en av de finaste tävlingarna. Jag kan tipsa om det nu för bidragen skulle vara inskickade senast 30 september. Man kan inte räkna med att vinna och man får ingen återkoppling om man inte vinner. Men, man vet att de måste läsa allt för att inte missa vinnaren. Jag har hittills bara fått en återkoppling, på finska, från en novelltävling som anordnades av Finlands riksdag. Så här stod det: ”Kiitos siitä, että osallistuitte eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan järjestämään Mustat joutsenet –kirjoituskilpailuun” och sedan kom en lista med namn där jag inte fanns med.

Att jag inte kom in på Skapande svenska var inget större problem. Jag läser Etnologi i stället. En mycket intressant kurs, i nivå med kursen i Konstvetenskap. Ännu kommer den inte i närheten av de djupa tankarna på Filosofikursen jag provade på, men vem kan straffa Heidegger och grabbarna? Hittills i kursen har jag fått en introduktion i hur man studerar sin omgivning på ett vetenskapligt sätt, vilket fick kursdeltagarna att titta på varandra med nya ögon. Antagligen var den sista meningen ett gravt etiskt misstag ur ett Etnologiskt perspektiv, men jag är ju nybörjare. Jag kanske återkommer med fler klassperspektiv om någon blogg. Vi ska bland annat lära oss om livsberättelser, vilket nästan låter för bra för att vara sant när jag nu är på jakt efter min egen framtid. Håller tummarna för att mina meningar här inte stoppar mig om jag söker till B-kursen.
Ett problem med att skriva är att man gärna vill ha läsare. Alla vill väl bekräftas? Om man dessutom måste dra in lite pengar så ökar trycket än mer. Väldigt många skriver uppenbarligen, 10 723 tryckta böcker i Sverige 2012 plus några tusen e-böcker är en hyfsad konkurrens. Genomgående välformulerade och med författare som vet var komman ska sitta och hur man avstavar elände. Vill man slå igenom globalt ökar konkurrensen ytterligare. Enligt Google fanns det 129,864,880 böcker en viss sekund i augusti 2010.
Om universitetets 4 359 anställda (53 procent kvinnor och därmed antagligen 47 procent män) lägger 5 minuter på mitt blogginlägg så drar det iväg kostnadsmässigt. Det inser man ju. Om alla 34 225 studenter (61 procent kvinnor) läser inläggen skulle det däremot inte kosta något alls.
Hur roligt får man ha?

2 kommentarer till Meningsfulla studier

  1. KL says:

    …så pass roligt att det var värt kostnaden för tiden att läsa!

  2. togu0493@su.student.se' tova says:

    Finns det inga kåseritävlingar? Du skulle vinna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *