Rektorn som tog en tupplur

Denna eftermiddag berättar jag om utbytesmöjligheter för anställda. Jag förfasas också över kaffebristen vid kanadensiska universitet samt avslöjar något om en rektor.

Förutom utländska studenter som passerar via vårt kontor tar vi även emot ett stort antal utländska besökare varje år. Det kan till exempel vara lärare, forskare eller T/A-personal från (potentiella) partneruniversitet eller besökare från olika ambassader eller olika föreningar. De har alla olika anledningar till varför de vill besöka Umeå universitet och beroende på om de har något specifikt de vill göra eller se här i Umeå eller om det är någon särskild de vill träffa så försöker vi sy ihop ett besöksprogram. Om det är besökare från (potentiella) partneruniversitet presenterar vi hur Umeå universitet jobbar med mottagningen av utbytesstudenter och vad deras studenter kan läsa under sina utbytesterminer här i Umeå. Vi försöker så gott vi kan att också få motsvarande bild av hur saker och ting funkar när vi skickar Umeåstudenter till partneruniversitetet. Det man kan konstatera är att alla har sina egna rutiner och riktlinjer för hur saker och ting ska gå till. Umeåstudenter brukar ibland undra varför de måste skriva en mindre uppsats om varför de vill läsa vid till exempel ett amerikanskt universitet (de kräver ofta in en liten miniuppsats i detta ämne tillsammans med ansökan som studenterna gör) medan många utländska studenter undrar varför de måste välja kurser vid Umeå universitet redan i maj när terminen inte börjar förrän i september. Ett italienskt partneruniversitet hade till exempel 31 augusti som sista ansökningsdag inför deras hösttermin – och höstterminen började 1 september… De skickade heller inte ut någon form av bekräftelse på att de mottagit studenternas ansökan eller om studenterna ens var antagna. ”Om ni inte hör något är allt OK!”

Två gånger har vi också ordnat en så kallas ”Staff Exchange Week” där vi bjudit in våra partneruniversitet hit till Umeå. Båda gångerna har vi haft c:a 20 deltagare och det har varit ett bra tillfälle att presentera Umeå universitet (och våra rutiner) men det har också varit trevligt att träffa de kollegor man ofta haft mycket kontakt med via telefon och e-post. Samma möjlighet finns också för personal vid Umeå universitet, det vill säga att man inte behöver vara student för att åka på utbyte, för det finns utbytesmöjligheter för personal också. Om man undervisar kan man åka på ett lärarutbyte och om man är T/A-personal kan man åka och jobbskugga en kollega i motsvarande position. Åker man ut inom Europa finns det dessutom medel att söka för detta. Gå in på webben för anställda och klicka dig vidare till ”Internationalisering” så finns mer information där.

Det som utländska besökare brukar finna fascinerande här i Umeå är bland annat konstverket Mirror Digital Clock i taket på UB, IKSU samt förekomsten av mikrovågsugnar för studenter på campus. Den frekventa förekomsten av fika brukar också noteras. På samma sätt märks den inte lika frekventa förekomsten av fika när man själv besöker utländska partneruniversitet. Jag besökte ett kanadensiskt universitet för ungefär två år sedan och jag och en kollega från SLU anlände till deras campus ganska tidigt på morgonen, och vi höll nästan på att försmäkta då vi inte erbjöds något att tugga på förrän vid lunchtid (inte ens en liten kopp kaffe!). En annan sak som väcker uppmärksamhet vilrummen som finns på campus. Många fnissar och undrar varför svenskar måste sova på arbetstid, men vi försöker förklara att så inte är fallet. Dock kan jag – om du lovar att inte berätta det för någon! – berätta att vilrummet i Förvaltningshuset en gång faktiskt nyttjades av en väldigt jetlaggad rektor som var på besök här…