Samverkanssäkrade utbildningar och skärgårdsliv i Höga Kusten

Umeå universitet har under en tvåårsperiod beviljats stimulansmedel från Vinnova för att arbeta med kunskapsutbyte och samverkan i utbildningsprogram.

Projektet heter ”Samverkanssäkrade utbildningsprogram” och är ett samarbetsprojekt mellan Umeå universitet, Malmö högskola och Linköpings universitet.

Kunskapsutbyte och samverkan identifieras ofta som ett strategiskt viktigt steg i utvecklingen av ett internationellt starkt lärosäte. Så även hos Umeå universitet där vi i universitetets eget visionsdokument framhåller att samverkan skapar utveckling och stärker kvalitet. Men att förverkliga målsättningen om ett samverkande universitet är, som jag beskrivit i tidigare inlägg, inte en så trivial uppgift. Ambitionen med projektet ”Samverkanssäkrade utbildningar” är att ge inspel till en framtida strategi som beskriver hur man på ett systematiskt och hållbart sätt kan arbeta med att stärka kvalitetsdrivna samverkansinslag i våra utbildningsprogram. Externa relationer koordinerar projektet och alla fakulteter och Lärarhögskolan har utsett en representant i den Umu-projektgrupp som är kopplat till projektet.

Projektet, som består av 7 delprojekt, kommer bland annat innehålla en övergripande beskrivning av universitetets utbildningssamverkan samt en djupare beskrivning av fem program från olika fakulteter. Vi kommer att arbeta med utvärdering och utveckling av redan existerande samverkansinslag och göra en översyn av strukturella förutsättningar för utbildningssamverkan i universitetets organisation. Vidare kommer arbete att ske med kursutvärdering med fokus på hur samverkansinslag kan utvärderas samt kommer vi arbeta med frågan om samverkan i utbildningsprogram som del i pedagogisk meritering.

Just nu arbetar vi med intervjuer på utbildningsprogram för att ta fram en lista på samverkansformer. Nästa steg blir att välja ut ett antal program att beskriva och arbeta med. Sedan ska vi försöka identifiera kvalitetsdrivna samverkansinslag och till sist ge förslag på en gemensam mall som skulle kunna utgöra ett underlag för kvalitetsutveckling av utbildningssamverkan. Är du program- eller samverkansansvarig och vill veta mer om projektet eller känner du kanske att du gärna skulle arbeta med dessa frågor i något utbildningsprogram? Ta kontakt med din fakultetsrepresentant som arbetar i detta projekt. På Samfak- Anna-Lena Perdahl, på Teknat- Bent Christensen, på Medfak Stefan Nilsson, på Humfak- Per Holm och på Lärarhögskolan- Catarina Rudälv.

Och om ni just nu inte vill tänka på utbildningssamverkan utan i stället suktar efter sol och värme och fantiserar om den blomstertid som kommer, så tycker jag att ni ska låta er inspireras av min blogg som jag driver på fritiden: Skärgårdsliv Höga Kusten. Där får ni följa med mig och min familj när vi lever båtlivet i Höga Kusten. I fjol besökte vi 17 besöksmål i Höga Kustens norra skärgård som ni kan läsa om om ni bläddrar neråt i bloggen och i år bär det av till den södra delen. Så med dessa sista ord vill jag önska er alla en fin sommar. För jag lovar er, om ni läser bloggen kommer ni alla längta ut till vår vackra skärgård i Höga Kusten! Välkomna på besök i sommar. Vi tar emot er med öppna armar!

www.skargardslivhogakusten.wordpress.com