Vad är Google Glass egentligen?

Del 4: Detta blogginlägg handlar om konferensen Lärande i fokus som IML arrangerade tillsammans med Ungdomsstyrelsen. Vid konferensen förevisades även en del teknik som kan stödja kommunikation och synliggörande av lärprocesser. En kort beskrivning ges också om vad Google Glass egentligen är för något.

Lärande i fokus
12 -13 november stod den enhet som jag tillhör, IML, tillsammans med Ungdomsstyrelsen värdar för konferensen Lärande i fokus. Konferensen syftade till att fungera som en mötesplats för praktiker från både formella och icke-formella lärmiljöer med lärande i fokus. Programmet hade tre huvudspår: synliggörande av lärande, måluppfyllelse och IT-stöd. HumlabX:s oerhört kreativa lokaler passade perfekt för konferensens innehåll.

Vid konferensen genomförde jag för första gången en presentation via Google Glass. Det var oerhört nervpirrande. Framför allt var jag jättenervös över att tekniken skulle ställa till problem. Bara veckan innan hade jag haft kontakt med de systemutvecklare i USA som utvecklat en funktion som möjliggör att skicka upp presentationer till glasögonen. De hade fått göra lite justeringar för att det skulle fungera tillfredsställande. Tekniken fungerade tack och lov precis som det skulle vid presentationen vilket var oerhört skönt.

Hur fungerar det då? Jo, så här går det till. Presentationen eller rättare sagt bilden från glasögonen skickas till telefonen som är ihopkopplad med glasögonen. Det är sedan bilden på telefonens skärm som projiceras upp på vita duken. Själva bytet av bilder (slides) görs via touchpaden genom att svepa med fingret på den.
Presentation via Google Glass

Alla deltagarna vid konferensen fick förstås möjlighet att prova Google Glass. Nyfikenheten var stor och jag upplevde att alla var fascinerade av att denna huvudburna, röststyrda enhet verkligen fungerade.
glass_delt1 glass_delt2 glass_delt3 glass_delt4

Vad är då Google Glass egentligen? Google Glass räknas in till kategorin Wearable Technology och är som sagt en huvudburen, röststyrd enhet som användaren bär ungefär som ett par glasögon. Via prismat på höger sida projiceras grafisk stödinformation, så kallad augmented reality, för sådant som användaren för tillfället iakttar. Användningsområden är exempelvis:

  • Ta kort
  • Filma
  • Skicka meddelanden
  • Ta anteckningar
  • Läsa och besvara mail
  • Googla efter information
  • Genomföra videosamtal
  • Sound Search
  • Vägbeskrivning

Så när man exempelvis vill ta en bild säger man “Ok glass, take a picture”. När man önskar filma säger man helt enkelt “Ok glass, record a video”.
googleglassDenna film är fotad och filmad en vacker höstdag i september längs älven. Foton och filmsekvenser är endast tagna med Google Glass. Musiken är gjord av Nuthouse och saxofonisten är min käre storebror Mats Mårell.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=9T2P7wrk_W4&hl=en_US&feature=player_embedded&version=2&color1=0xb1b1b1&color2=0xb1b1b1]

Det virtuella klotterplanket
Vid konferensen presenterades också en prototyp av den mobilapp som CGI här i Umeå har utvecklat för vårt forskningsprojekt #tagga2014.”Det virtuella klotterplanket” är tänkt att stödja metareflektion för betraktelse och upplevelse av, i det här fallet, konstverket ”Ok glass” av konstnären Camilla Hällgren, Little Sweden Art. Bilderna nedan visar när deltagarna vid konferensen fick prova att använda appen. Konstverket syns i bakgrunden. Den stora golvskärmen, som förövrigt är norra Europas största, visar ett flöde av deltagarnas reflektioner.
anders_krister
walltagger aspling_konstverk1 aspling_konstverk2 aspling_konstverk3 aspling_konstverk4golvskarm
Min kollega Peter Vinnervik monterar här iPads med inspelade presentationer av forskare från hela världen, bl.a. från Nya Zeeland och Spanien, som deltagarna vid konferensen kunde sätta sig ner en stund och titta och lyssna på.
peterEn annan kollega till mig, Anders Norberg, visade upp en telepresencens robot som han ska använda i sin forskning. En Telepresences robot är möjlig att fjärrstyra.
Telepresence robot Telepresence robot Kommunikation
Detta var nu mitt sista inlägg här på personalbloggen och jag lämnar nu över stafettpinnen till nästa bloggare. Äventyret med Google Glass kan du fortsättningsvis följa via bloggen throughglass.se. Jag ber att få tacka för mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *