Fem studentlag deltog i Uniadens tävling och tillbringade ett dygn i Vardagsrummet med att försöka kläcka den mest originella och
miljösmarta lösningen.

Miljösmart hackathon i Vardagsrummet

När ett 24-timmars hackathon arrangerades som uppvärmning inför Uniaden, norra Sveriges största arbetsmarknadsmässa, var den interaktiva lärmiljön i Humanisthuset en perfekt lokal att vara i.

Begreppet hackathon kommer från programmerarvärlden och betecknar ett arrangemang där man utvecklar idéer och lösningar under en begränsad tid.

— Vi hade fem deltagande lag i tävlingen, sammanlagt omkring 30 personer. Deras uppgift var att utveckla lösningar som får fler personer att tänka miljösmart, berättar Jane Bertheim, marknadsföringsansvarig för studenternas arbetsmarknadsmässa Uniaden.

Den öppna ytan i Humanisthuset kallas Vardagsrummet och invigdes hösten 2014. Här har många studenter här funnit en studiemiljö som lockar till kreativitet med både öppna ytor och grupprum. Att bjuda in till ett hackathon låg därför nära, menar Jane Bertheim.

— Vi valde att vara här för att det är stort och ljust och fördelaktigt med grupprummen som finns bredvid. Om en grupp vill stänga in sig och grotta ner sig har de chans att göra det, säger Jane Bertheim.

— Samtidigt finns öppenheten i rummet som gör det lätt att få tips och råd av andra, lokalen bjuder in till att mingla lite mer.

Att det finns eluttag vid varje soffa är också något som Jane uppskattar.

— Det spelar ingen roll vart du drar borden, du har alltid en elkontakt nära dig, och det är en stor fördel.

Efter 24 timmar skulle de deltagande presentera sina idéer för en jury som bestod av representanter från IT-företagen CGI och Cinnober.

Att bjuda in företag är ett bra grepp, tycker Jane Bertheim. Cinnober bygger system för aktiebörser och CGI är en bred IT-konsultbyrå. Den informella företagskontakt som ett hackathon kan ge är mycket uppskattad av studenterna. Att träffa företagens medarbetare i en avslappnad miljö skapar en öppen relation.

— Det är också enkelt att redovisa uppgifterna för övriga deltagare, med hjälp av en uppbyggd scen, projektor och storduk, menar hon. ○